Brugen af sandblæser i daglig klinisk praksis

Anvendelsesområderne for en intraoral sandblæser er mange. Læs nedenfor hvordan klinikejer og tandlæge Jacob Slavensky anvender AquaCare sandblæseren på sin klinik.

Af Jacob Slavensky

Anvendelsesområderne for en intraoral sandblæser er mange. Den kan bl.a. bruges til at fjerne misfarvninger med. Vi har også andre metoder til at rense tænderne, fx afpudsning, ultralyd og håndinstrumenter. Sandblæseren udmærker sig ved evnen til at nå ellers utilgængelige steder af tænder og kaviteter, og den gør det muligt at arbejde med effektivitet og præcision. Dvs. at sandblæseren er meget mere end et tandrensningsinstrument. Når vi bonder, har vi brug for helt rene overflader. Det kan sandblæseren hjælpe os med på en skånsom og forudsigelig måde.

Sandblæsere har været på markedet i mange år. De fleste dentaltekniske laboratorier har
sandblæsere. Tandlægeuddannelsen er en akademisk uddannelse, men tandlægefaget
er i høj grad et håndværk. Inden for mange andre håndværk er sandblæsning en naturlig
og nødvendig del af arbejdet. Dels for at rense men også for at gøre overflader mere ru.

Sandblæsere har også været tilgængelige for almindeligt praktiserende tandlæger. Der er dog ikke så mange tandlægeklinikker, der har en sandblæser endnu. Mange forbinder
brugen af en sandblæser med et værre griseri med sandkorn over hele klinikken. Det
behøver heldigvis ikke at være sådan. Ved at blande væske sammen med sandkornene,
“samles” kornene og kan nemt fanges med suget, således at mængden af sand, der skal
ryddes op bagefter, minimeres.

For mig er sandblæseren et praktisk og simpelt værktøj, der passer godt ind i  dagligdagen på klinikken. Den er nem at bruge, både for mig og for klinikassistenterne. Der er ikke meget high-tech og vedligehold over brugen af sandblæseren. Det sætter jeg pris på.

Vi ved, at alle vores behandlinger skal laves om, hvis altså patienten lever længe nok. Dvs. jo tidligere behandlingen af en enkelt tand starter, jo flere gange skal tanden behandles gennem resten af livet. Derfor bør vi have fokus på forebyggelse og patientens eget ansvar for egen situation. Ofte er forebyggende tiltag ikke tilstrækkelige, og vi er nødt til at iværksætte operativ behandling. Den operative behandling skal være så skånsom som mulig, således at udgangspunktet for næste omlavning er så gunstigt som muligt.

I takt med at der kommer større og større fokus på minimal invasiv behandling, bliver
vores præparationer mindre og mindre invasive, og de får mindre og mindre mekanisk
retention. Derved får vi brug for større bondingstyrke mellem tand og cementen / plast.

Det primære formål for mig med at bruge sandblæseren er at få en bedre bonding. Der
kan ikke bondes til misfarvninger, plak, caries osv. Vi kan kun bonde til rene overflader.
Sandblæseren kan rense overfladerne let og effektivt og langt mere sikkert end andre
metoder. I få situationer kan man også med fordel gøre overfladen mere ru med sandblæseren, og derved få bedre bindingsstyrke, fx ved sandblæsning af metal, komposit / plastiske opbygninger osv. 

Derudover har Prof. Mathias Kern og andre, vist at bindingsstyrken mellem “ægte” plastcementer, fx Panavia 21TC og zirkonium kan øges betragteligt ved sandblæsning af zirkonium med lavt tryk inden cementering.

Der findes forskellige apparater på markedet. På vores klinik har vi valgt AquaCare Twin. Den er nem at installere; der skal monteres en kobling til trykluft på uniten, og derefter tilsluttes AquaCare Twin. Den kræver hverken strøm eller andre forbindelser. Dvs. den optager ikke en plads på instrumentbroen. Har man flere klinikrum, kan den let flyttes fra klinik til klinik.

AquaCare Twin har to beholdere til forskellige pulvere og derudover en beholder til væske. Man kan let skifte mellem de to forskellige typer pulver og regulere mængden af pulver og trykket hvormed pulveret leveres. På den måde kan man let styre, hvor abraderende brugen af sandblæseren er. Man kan også let slå væsken fra, hvis man skal arbejde tørt, fx ved sandblæsning af zirkonium. Vi har et støvkabinet (“sandkassen”), som vi bruger til sandblæsning af zirkonium og metalrestaureringer. Vi bruger stort set kun Al2O3 29 my (blå) og Al2O3 53 my (rød).

Plastfacader/genopbygning af slidte tænder

Jeg arbejder en del med genopbygning af slidte tænder, hvor plast ofte er en del af den endelige behandling, enten alene eller i kombination med keramiske materialer. De approximale områder er særdeles svære at rengøre sikkert inden bonding, hvis man bruger en gummikop, curette, ultralydsspids eller andet. Med sandblæseren er det nemt. Alt bliver rent, også de svært tilgængelige steder. Derudover fjerner sandblæseren også den aprismatiske emalje, som kan være sværere at bonde til. Derved får vi optimale forhold for bonding, og risikoen for kantmisfarvninger og for at restaureringen fejler minimeres mest muligt.

I forbindelse med genopbygningen af slidte tænder kan det nogle gange være vanskeligt at styre, hvor plasten ender. Hvis hele tanden er renset og forbehandlet optimalt, gør det ikke så meget. Der kommer en optimal binding mellem plasten og emaljen. En binding, der er stærk og stabil over tid. I disse situationer bruger jeg Al2O3 med 53 my og 4 bar tryk.

Plastfyldninger

PlastfyldningerI forbindelse med fremstilling af plastfyldnin­ger, bruger jeg som oftest sandblæseren til at rengøre tanden, både dentin og emalje, inden bonding. Profund caries kan også excaveres skånsomt og præcist. I selve kaviteten fjerner jeg rester af gammelt bunddækningsmate­riale, fyldningsmaterialer osv. Jeg sandblæser også emaljen omkring kaviteten og på præpa­rationsgrænsen, ligesåvel som jeg polerer præ­parationsgrænsen med en rød diamant, inden jeg forbehandler.

Ved at polere emaljen på præparationsgræn­sen får jeg fjernet “løse” emaljeprismer, der er blevet ødelagt af præparationen, og der­ved fås en stærkere binding mellem plast og emalje, og risikoen for “white lines” minime­res. Hvis mit matriceanlæg ikke er helt tæt, vil sandblæsningen sikre en optimal bonding de steder, hvor overskuddet flyder ud. I disse situationer bruger jeg Al2O3 med 53 my og 4 bar tryk.

Cementering

Inden cementering skal tanden rengøres. Tid­ligere brugte jeg, ligesom formodentlig mange andre, en gummikop med pimpsten til rengø­ring. Det var ofte en svær opgave. Særligt hvis præparationen indeholdt forskellige retentions­elementer, approximale kasser osv. Med sand­blæseren bliver tanden helt ren over det hele, og der kommer således optimale forhold for bon­ding / cementering.

Hvis man er bekymret for gingival blødning kan trykket nemt skrues ned. Til rengøring bruger jeg Al2O3 29 my med lavt tryk, fx 1 bar. Hvis præparationen indeholder en plastisk opbyg­ning, bruger jeg Al2O3 53 my med 2 bars tryk, så jeg samtidig gør plastoverfladen mere ru. Ved anvendelse af IDS teknik (Immidiate Dentin Sea­ling ad modum Magne) anbefales at bruge et adhæsiv med fillerpartikler, fx Optibond FL fra Kerr, der kan modstå sandblæsningen.

Forbehandling af zirkonium

I forbindelse med cementering / bonding af zirkoniumrestaureringer sandblæser jeg inder­siden af restaureringen med Al2O3 53 my 0,5-1 bar tryk. Derved sker der en “aktivering” af zir­koniums overflade, samtidig med at ruheden øges, og dette muliggør en stærkere bond­styrke mellem restaureringen og cementen (skal indeholde MDP).

Studier fra Matthias Kern viser, at det er muligt at opnå sikker, forudsigelig og stabil bonding til zirkonium. Denne bondstyrke er sammenlignelig med bondstyrken til glaske­ramik, såsom Emax og Empress. Vi kan derfor præparere yderst skånsomt ved fremstilling af zirkonium overlays / onlays og ætsbroer, der jo har begrænset mekanisk retention. Det er derfor ikke nødvendigt at lave en præparation til zirkonium med mere mekanisk retention, i form af mere omsluttende præparation (ydre ferule) eller sekundære retentionselementer, furer og kasser (indre ferule).

Vores procedure er indprøvning af restau­rering og evt. justering og polering. Herefter renses den i sprit, hvorefter den sandblæ­ses i “sandkassen”. Skylles omhyggeligt med 3-funktionssprøjten og tørres. Derefter ren­gøring med Ivoclean og tørlægning. (Alter­nativt kan keramikken lægges i ultralydskar i ethanol i 5 minutter, hvilket er det optimale. Om det er klinisk relevant vides ikke). Nu kan keramikken cementeres med hjælp af en primer / cement, der indeholder MDP. Der er ingen forskel på om MDP er i primer eller i cementen.

Cementen bør være dualhærdende for at sikre tilstrækkelig afbinding. Panavia 21 TC regnes som “Golden Standard” for cemente­ring af zirkonium. Husk zirkonium må IKKE ætses med fosforsyre! Glaskeramik må IKKE sandblæses!

Kaviteter i rodbehandlede tænder

Efter rodbehandling skal tanden forsynes med en fyldning. Det kan være en plastfyld­ning eller en plastisk opbygning med eller uden stift. På vores klinik er det min kol­lega Christina Kjær Mikkelsen, der varetager rodbehandlinger på vores egne og henviste patienter. Rengøring af pulpacavum kan være vanskelig med bor og/eller ultralyd. Med sand­blæseren kan kaviteten let gøres helt ren og alle rester af sealer, gutta percha, provisoriske fyldninger fjernes sikkert og uproblematisk. Den helt rene kavitet giver mulighed for at lave en god fyldning med optimal binding til hele tandens overflade. I disse situationer bruger vi Al2O3 med 53 my og 4 bar tryk.

Diverse

I forbindelse med recementering af guld, metalkeramik-kroner, støbte opbygninger osv. kan fjernelse af gammel cement indvendigt i restaureringen være vanskelig og besvær­lig. Ved at sandblæse restaureringen bliver den lige så ren, som den dag den oprindeligt blev leveret fra laboratoriet. Selve tanden kan også renses med sandblæseren for at fjerne gammel cement. Ofte vil dette kunne gøres uden lokalbedøvelse. Efter afsluttet ortodon­tisk behandling kan gammel plast fjernes vha. sandblæseren. Misfarvninger kan fjernes med natriumbikarbonat-pulveret.

Der findes mange dygtige klinikere, der har særligt fokus på højæstetiske behandlinger, som bruger sandblæseren. Der findes utallige cases online, der demonstrerer dette. I min verden er brugen af sandblæseren ikke kun noget disse kollegaer kan have glæde af. For mig at se er sandblæseren et simpelt og prak­tisk værktøj, som kan bruges i et hav af dag­ligdagens kliniske situationer, hvor vi har fokus på godt basalt håndværk.


Bedre resultater med sandblæsning

Sandblæs tandsubstansen med AquaCare sandblæseren, og opnå bedre bonding, færre omlavninger og mere tilfredse patienter. AquaCare har en helt unik egenskab i forhold til andre sandblæsere på markedet, da den blæser pulver på tænderne med et gardin af vand rundt om pulveret. Det gør det lettere at kontrollere, hvor pulveret rammer og "griser" mindre.

 

Brug den bl.a. til at

  • exkavere caries
  • synliggøre infraktioner
  • rengøre præparationer inden cementering
  • sandblæse zirkiniumkroner/broer indvendigt inden cementering

 

AquaCare Twin sandblæser – Velopex

Sampak med AquaCare Twin sandblæser, 2 håndstykker samt pakke med 4 varianter af pulver, 3 varianter af spidser samt væske.
Varenr. 1634

Køb her

 

 

Relaterede artikler